Er zijn nog steeds veel mensen die geen idee hebben wat de SDG's zijn of waar ze voor staan. Hier onder de uitwerking in de Nederlandse vertaling zoals die te vinden is op wikipedia.nl.
In augustus 2015 bereikten 193 landen een akkoord over de volgende 17 doelstellingen
Wist u dat ruim 700.000 Nederlandse huishoudens in armoede leven? En dat in Nederland 1 op de 9 kinderen in armoede opgroeit?
Stichting Armoedefonds helpt lokale organisaties en initiatieven die actief zijn op het gebied van armoedebestrijding of het verzachten van de gevolgen van armoede in Nederland. Ook bij u om de hoek. Wij geloven in de kracht van lokale organisaties. Organisaties die persoonlijk contact hebben met de mensen die in armoede leven. Lokale organisaties kunnen de best passende hulp verlenen aan kinderen en chronisch zieken, gezinnen en ouderen met financiële problemen.
Stichting Armoedefonds heeft een ANBI status. Dus je kunt er uiteraard ook voor kiezen direct aan dit doel te doneren. Meer over het Armoedefonds lees je op https://www.armoedefonds.nl
Hoewel de afgelopen jaren enorme vooruitgang is geboekt, leven op dit moment nog steeds bijna 800 miljoen mensen met chronische honger. En dat zijn er veel te veel. Want honger is het grootste oplosbare probleem ter wereld.
Het einde van honger is in zicht. De afgelopen jaren is het aantal mensen met honger al flink gedaald. En als we er samen de schouders onder zetten, hoeft in 2030 helemaal niemand meer honger te hebben.
Een einde aan honger is mogelijk door mensen centraal te zetten. Want als mensen durven dromen, en kansen krijgen, kunnen ze buitengewone resultaten boeken. Zoals het einde van honger.
The Hunger Project Nederland is een CBF erkend goed doel. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen rechtstreeks aan dit doel te doneren. Meer over het The Zero Hunger Project lees je op http://thehungerproject.nl
Wemos gelooft in overheidsmaatregelen om de gezondheid van burgers te verbeteren en te beschermen. Wij pleiten voor het opnemen van gezondheidsonderwerpen in alle beleidsterreinen: Health in All Policies. Want: 80 procent van de gezondheidswinst is te behalen buiten de zorgsector. Sociale en economische determinanten van gezondheid, zoals onder andere verdeling van inkomen, onderwijsniveau, milieueffecten en volkshuisvesting hebben invloed op de gezondheidssituatie van mensen wereldwijd. Daarom zien wij graag dat alle ministeries een bijdrage leveren aan de volksgezondheid.
De Duurzame Gezondheidsdoelen (SDGs) bieden daartoe een geschikt kader: gezondheid (doel nummer 3) heeft een belangrijke relatie met de andere 16 SDGs. Alle17 doelen gaan over de voorwaarden voor een gezond leven. Gezondheid zou een integraal onderdeel moeten zijn van de werkterreinen van alle ministeries. Deze visie blijven we de komende jaren uitdragen.
Leergeld wil op een duurzame manier investeren in de participatie en ontwikkeling van kinderen, die zonder extra steun aan de zijlijn van de samenleving terecht dreigen te komen.
Leergeld heeft als missie het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen. Leergeld biedt kansen aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Hierdoor kunnen ook deze kinderen hun sociale vaardigheden en kennis zo optimaal mogelijk ontwikkelen en later als volwassenen volwaardig participeren in de samenleving. Door deze kinderen niet buiten te sluiten, wordt bovendien voorkomen dat de maatschappij er later duur “leergeld” voor gaat betalen. Het motto van Leergeld is:
Alle kinderen mogen meedoen, want nu meedoen is straks meetellen.
Het doel van WO=MEN
WO=MEN, Dutch Gender Platform is een vereniging waarin we met een steeds groter groeiende unieke samenstelling van organisaties en individuen de ongelijke (machts) verhoudingen tussen vrouwen en mannen – wereldwijd op de kaart zetten.
(Machts) Ongelijkheid op het gebied van gender is zowel een schending van de mensenrechten als een belemmering voor duurzame ontwikkeling. Onze missie is een rechtvaardige wereld waarin geen plaats is voor genderongelijkheid en discriminatie van vrouwen en minderheden.
Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks doneren aan WO=MEN meer informatie kijk hier https://wo-men.nl
Aqua for All
Aqua for All is a non-profit organization established in 2002 by the Dutch water sector.
Aqua for All’s vision is a world in which every human being has structural, sustainable access to clean water and good sanitation. We firmly believe that this world is possible and desirable. Our mission is to enable people to indeed gain access to safe water and good sanitation, necessities for a better future. Our focus lies with the people of the world at the Base of the Pyramid: those who most often lack that access.
We are a well-known source of expertise on water, sanitation and hygiene-related challenges, offering a broad range of services to the public and private sector.
With our business-like, efficient and result-oriented approach, we inspire and support our stakeholders to help the world’s Base of the Pyramid gain sustainable access to safe water and adequate sanitation.
More information on Aqua For All lees kun je vinden op http://aquaforall.org/
Hivos - Hernieuwbare Energie
Fossiele brandstoffen worden in hoog tempo opgestookt. De winning en het verbruik van olie, gas en kolen dragen fors bij aan klimaatverandering en leiden overal ter wereld tot instabiliteit en vervuiling. Desondanks klampen overheden en grote bedrijven zich hardnekkig vast aan de brandstoffen van het verleden. Tegelijkertijd hebben miljoenen mensen geen toegang tot elektriciteit en andere moderne vormen van energie, hetgeen hun economische ontwikkeling in de weg staat.
Het groene energieprogramma van Hivos richt zich zowel op overheden en grote bedrijven als op mensen zonder toegang tot moderne vormen van energie. Wij laten zien dat groene energie geen toekomstdroom of alternatief is, maar simpelweg de beste keuze. Dat doen wij allereerst door eenvoudige, slimme en schone technieken als biogasinstallaties of verbeterde houtfornuizen bereikbaar te maken voor arme mensen in afgelegen gebieden. Voor koffieboeren in Nicaragua, veehouders in Oeganda en bovenal voor vrouwen die direct baat hebben bij verbeterde kookmogelijkheden. Ons biogasprogramma heeft geleid tot een flinke CO2-reductie en maakte al tienduizenden huishoudens op het platteland zélf energieproducent. Dat bespaart hen geld, maar levert ook een betere gezondheid en een grotere oogst op. De bijeffecten van groene energie zijn verrassend veelzijdig.
Wil je ook bijdragen aan de hernieuwbare energie programma's van Hivos? Hivos is een CBF erkend goed doel dus je kunt ook overwegen om direct donateur te worden. Voor meer informatie over Hivos klik hier.
Mama Cash ondersteunt vrouwen, meiden en transgenders die opkomen voor hun rechten. Activisten die met tomeloze inzet en grote onverschrokkenheid hun stem verheffen.
Die onderdrukkende normen en praktijken bekritiseren. Die hameren op lichamelijke zelfbeschikking.
Ze werven fondsen voor deze activisten en steunen hen met kennis en netwerken.
Zo werken ze samen met hen aan een rechtvaardiger wereld voor vrouwen, meiden en transgenders.
De rechten van vrouwen, meiden en transgenders worden overal ter wereld geschonden.
Het is alleen mogelijk hier een einde aan te maken als vrouwen en meiden de middelen krijgen om zelf op te komen voor duurzame veranderingen.
Meer over Mama Cash lees je hier >>
We work to solve the problems associated with rapid urban growth through inclusive public-private sector collaborations. Governments and the private sector bring a wealth of knowledge and financial resources to the equation, while local communities affected by rapid growth are involved in the development processes that affect their lives.
In our model, both the public sector and investors are brought together to establish the standards for large-scale infrastructure projects while seeking input from the private sector and informal populations. Our specific role within this collaborative matrix can best be described a convener within the ‘HCC triangle’, namely acting to:
Develop comprehensive project plans based on stakeholder engagement processes for informal populations;
Engage the private sector in inclusive infrastructure development; and
Support governments and investors in integrating inclusive development in procurement processes.
Meer over Human Cities Coalition klik hier >>
Questionmark
Questionmark gelooft in het recht dat je hebt om te weten wat je koopt. Om te weten waar producten vandaan komen en hoe ze gemaakt worden.
Daarnaast gelooft Questionmark dat radicale transparantie een beweging in gang zet om verduurzaming van productieketens te versnellen.
Ons doel is om zoveel mogelijk mensen te faciliteren en motiveren in het bewust boodschappen doen. Met het creëren van transparantie binnen productieketens en naar consumenten willen we de vraag en aanbod naar duurzamere producten stimuleren.
Daarbij denken we dat discussie, over wat nu wel en niet duurzaam is, onvermijdelijk is en daarom faciliteren we deze.
Questionmark adviseert mensen niet wat ze moeten kopen, we zetten alleen aan tot het maken van bewuste keuzes. Om deze doelstellingen te bereiken doet Questionmark onafhankelijk onderzoek naar de duurzaamheid van consumentenproducten, op de thema’s: milieu, mensenrechten, dierenwelzijn en gezondheid. Daarnaast ontwikkelen we state of the art technologie en communicatiemiddelen.
Questionmark is een goed doel met een ANBI status.
WIl je meer weten over Questionmark kijk dan op http://www.thequestionmark.org
Klimaatverbond Nederland is sinds 1992 actief. Begonnen als een actie van de Europese Milieudefensies om lagere overheden te stimuleren aan Klimaatbeleid te doen, is dit in Nederland snel opgepakt door de lagere overheden en hebben ze in 1992 hun eigen Vereniging opgericht. De beginperiode kenmerkte zich door veel aandacht te vragen voor duurzame energie (vooral windenergie en later ook zonne-energie) en de lobby voor duurzame houtproductie.
Begin 2000 zette Klimaatverbond Nederland in op het stimuleren van de overheid om lagere overheden als klimaatpartner te erkennen. Dat is uiteindelijk uitgemond in het BANS-klimaatconvenant. In 2004 volgde een nieuwe koerswijziging. Het werk achter de schermen begon vruchten af te werpen, waardoor er ruimte kwam om directer aandacht te geven aan vragen en wensen die vanuit de leden naar voren kwamen.
Meer over het Klimaatverbond lees je hier https://www.klimaatverbond.nl/
The Ocean Cleanup is designing and developing the first feasible method to rid the world’s oceans of plastic. Every year, millions of tons of plastic enter the ocean. A significant percentage of this plastic drifts into large systems of circulating ocean currents, also known as gyres. Once trapped in a gyre, the plastic will break down into microplastics and become increasingly easier to mistake for food by sea life.
Going after it with vessels and nets would be costly, time consuming, labor intensive and lead to vast amounts of carbon emission and by-catch. That is why The Ocean Cleanup is developing a passive system, moving with the currents - just like the plastic - to catch it. The Ocean Cleanup's passive system is comprised of a floater with a solid screen underneath, concentrating the debris and leading it to a collection system. The system is slowed down by a drift anchor suspended at an approximate depth of 600 meters, making the system move slower than the plastic and therefore catching it.
More on the ocean clean-up read it here >>
Als het leefgebied van bedreigde dieren wordt beschermd, hebben ze meer kans om ongestoord te leven. Daarom richten we ons niet alleen op het beschermen van de dieren zelf, maar ook op hun leefgebieden. Meestal focussen we op de grote dieren in zo'n gebied - de diersoorten in de top van de voedselketen. De bescherming van die grote dieren komt namelijk ook de andere dieren en planten in zo'n gebied ten goede.
Onze focus ligt op een tiental bedreigde diersoorten die op de 'Rode Lijst' van IUCN staan, de meest uitgebreide en gebruikte informatiebron over de status van dier- en plantensoorten over de hele wereld. Door te laten zien welke soorten het meeste risico lopen uit te sterven, geeft de Rode Lijst aan voor welke dieren we actie moeten ondernemen om ze te beschermen.
Mee rover WNF lees je hier >>
IJM beschermt de armsten in bijna 20 gemeenschappen over de wereld tegen geweld door samen te werken met lokale overheden.
Wereldwijd worden vier miljard mensen niet beschermd door het rechtssysteem in hun land.
"Wij stoppen niet nadat wij mensen hebben gered van hun misbruik. Ons uiteindelijke doel is om het misbruik te voorkomen.
Dit doen wij door te werken aan Rechtssysteem transformatie, oftewel het veranderen van rechtssystemen.
Wij werken samen met lokale overheden en gemeenschappen om in te spelen op zowel urgente als lange termijn noden. De resultaten? Veranderingen die de armen tegen geweld beschermen.
IJM is een ANBI erkend goed doel. `Je kunt deze organisatie ook rechtstreeks ondersteunen met een donatie kijk voor de mogelijkheden op de website en klik hier >>
In samenwerking met:
Supporters